събота, 22 декември 2007 г.

Валери Симеонов - политик на 1/2 работен ден

В демократичните държави, за каквато се определя и България, публичните и политически личности, паралелно с отговорностите, които носят, имат и неписан дълг към медиите.
Чрез журналистическата гилдия те достигат директно до обикновенния гражданин, а чрез тази връзка се изгражда доверието (или антонима му) към конкретната личност, институция, организация.
Новият председател на Общинския съвет в гр. Бургас г-н Валери Симеонов умело отбягваше контактите си с медиите. Дори и по време на предизборната си кампания, той се явяваше рядко и незначително предимно в ефира на собствената си телевизия. Нормално, там има медиен комфорт и възможност да се представи само в положителната си страна .
Но след изборната нощ, господин Симеонов се превърна от собственик на кабелна телевизия, фирма за интернер услуги, агенция за недвижими имоти и т.н. (неизвестен брой други ) в политическа личност, „управляваща” най- отговорната институция в града – Общинския съвет. Скоро се разбра, че той бил „на половин работен ден”, за да може да съчетава политическата си кариера с частния си бизнес.

О, боже !!! Доживяхме да видим политик на половин работен ден !!!

Ако трябва да сме дребнави, можем да отбележем, че той дори не склони да прехвърли формално бизнессобствеността си на приближен негов човек, както изисква закона. Така хем всичко щеше да е съобразено със закона, хем нямаше да бъде възпрепятстван да отделя толокова малко време на хората, които са го избрали. Или поне да беше обявил в предизборните си клипове, че „кандидатства” за длъжност на половинработен ден . Как само щеше да звучи мотото му ... „Без компромиси ! (..ама на половин работен ден, че бизнес трябва да се върти...)” .
Но ние не сме такива и това ще си остане „между редовете” (ех, сетих се за жълтото предаване със същото име по телевизията му ... че и с автор и водещ депутат...). Май много се отплеснах ...
По темата ... след изборната битка, г-н Симеонов буквално се скри както по времето, когато беше само един ТВ ръководител.
А точно сега той трябва да комуникира непрекъснато с хората, които очакват споменаваната от него „промяна след 12 годишния застой”.
А в последните години на голяма популярност се радват предаванията с двойна комуникация или така наречените директни телефони.
Господин Симеонов и сега продължава с рядките си телевизионни изяви предимно в собствената си телевизия. Че какво му е лошото – отиваш си да хвърлиш едно око на бизнеса, влизаш в собственото си студио, викаш подчинения ти програмен директор (и колега общински съветник), той звъни на някой журналист (и колега общински съветник), събирате се на една маса и пускате камерата...

Но ненадейно г-н Симеонов наруши гореспоменатото си неписано правило и излезе с интервю в независима от него бургаска медия.
На 6 декември, точно на празника на Бургас, беше публикувано интервю с председателя на ОС в „Черноморски фар”.
Да, ама не ... интервюто е взето от Катя Касабова, съпруга на журналиста и общински съветник Валентин Касабов.
Въпреки това вече си даваме частичен отговор защо избягва да комуникира с меедиите.
В интервюто лъха деспотичен и тоталитарен тон. И то към хора, които са част от коалиционни партньор на АТАКА в Бургас и опонент и враг същевремено в национален мащаб (странно нещо е политиката). Валери Симеонов странно защо се обърна към колегата си Антонио Душепеев, общински съветник от ГЕРБ чрез медия, а не лично ?! Не се ли засичат на всяко заседание, та се налага да си комуникират чрез медиите ?! Както и да е, този въпрос ще остане без отговор.
Въпорсният общински съветник „бил направил лошо впечатление” на председателя Симеонов с „нестихващите му речи”. ?!?!?!?!
Та нали всички 51 съветник са в тази сграда за да има ДИСКУСИЯ и ДЕБАТИ, не само МЕХАНИЧНО ВДИГАНЕ НА РЪЧИЧКИ !!!
Но освен тази „забелжка”, Симеонов заявява, че „речите му нямат бъдеще” и „използва интервюто, за да го предупреди” ?!?!?!?!
Тато не падна ли вече ? Тоталитаризма не си ли замина окончателно ? Няма ли вече свобода на словото поне в тази важна за целия град институция ?
В друга част от интервюто частично си даваме отговор на част от въпросите – ако имал възможност да разполага с права, каквито има като собственик на телевизия „Скат”, щял да намали заплатите на общинските съветници- пушачи.
Г-н Симеонов, осъзнайте се вече !!! Вече не сте само собственик на телевизия, вече Вие оглавявате един от най- отговорните постове в град Бургас !!! Методите на управление на телевизия и Общински съвет са различни !!!
Ако можете да наложите диктат в управляваните от Вас фирми, то в Общинския съвет това граничи с безобразие. Подчертавам: не бъркайте реда с тоталитаризма. Ред трябва и трябва да има в Общинския съвет.
Но забрана за изказване на мнение от който и да е общински съветник е антидемократичен акт !!! Колегите Ви общински съветници не са роботи, които могат само да си вдигат ръцете (а някои, както същия г-н Душепеев казва, и краката). Те са хора с глави на раменете си, които трябва да ги използват !!! Хората не са ги избрали заради роботизираното вдигане на ръце !!!
Дай боже повече такива съветници като Душепеев в цялата страна, а не роботизирани партийни ръчичковдиговци !
Защото новия открит модел на управление, който Вие лансирахте в предизборната си кампания, не се изразява само в директното предаване на заседанията на Общинския съвет.
Открита трябва да бъде и трибуната за изказване на мнения и становища, а не да се гони норматив за най- кратко продължила сесия.

Няма коментари: